21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

0
138
21η-Μαρτίου-Παγκόσμια-Ημέρα-Ποίησης
21η-Μαρτίου-Παγκόσμια-Ημέρα-Ποίησης

21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Με αφορμή την 21η  Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα Ποίησης, η ομάδα Φιλαναγνωσίας, το  “Λογοτεχνικό εργαστήρι”, άδραξε την ευκαιρία να κάνει ευρύτερα γνωστή την ύπαρξή της αλλά και να δώσει το έναυσμα στην σχολική κοινότητα να ξεκινήσει να διαβάζει και ποίηση και πεζογραφία.

Έκαναν λοιπόν την έκπληξη σε κάθε τάξη, ανά ομάδες, ενημερώνοντας τους συμμαθητές τους για τον εορτασμό της 21ης Μαρτίου και απαγγέλοντας γι αυτούς ένα αντιπροσωπευτικό ποίημα ενός από τους μεγαλύτερους ποιητές μας, του Κωνσταντίνου Καβάφη: “Όσο μπορείς”. Εξήγησαν επίσης οι μαθητές στα τμήματα που ανέλαβαν να ενημερώσουν ότι ….

σύμφωνα με το ποίημα, ο άνθρωπος οφείλει να καταβάλει προσπάθειες για να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του και να προασπίσει την προσωπική του ελευθερία χάρη σε μια ηθική στάση και μια μετρημένη κοινωνική ζωή.

Όσο Mπορείς

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ? εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Λίγα λόγια για την προέλευση του εορτασμού της ημέρας ποίησης

Η αρχική έμπνευσή της Ημέρας ανήκει στον έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. ( πηγή Σαν σήμερα)

Είπαν για την ποίηση…

Πολ Βαλερί Ένα ποίημα ποτέ δεν τελειώνει. Απλώς εγκαταλείπεται.
Πολ Βαλερί
Άρτσιμπαλντ Μακλίς Ένα ποίημα που βελτιώνεται από τις εξηγήσεις του συγγραφέα δεν έπρεπε ποτέ να είχε δημοσιευτεί.
Άρτσιμπαλντ Μακλίς
Κική Δημουλά Η ευτυχία δεν φέρνει ποίηση.
Κική Δημουλά
Ρόμπερτ Γκρέιβς Η ποίηση δεν έχει καθόλου χρήμα, αλλά και το χρήμα δεν έχει καθόλου ποίηση.
Ρόμπερτ Γκρέιβς
Τζον Γουέιν Η ποίηση σε σχέση με την πρόζα είναι ό,τι ο χορός σε σχέση με το περπάτημα.
Τζον Γουέιν
Όσκαρ Ουάιλντ Ο ποιητής μπορεί ν’ αντέξει τα πάντα, εκτός από ένα ορθογραφικό λάθος.
Όσκαρ Ουάιλντ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ