Αιθαλομίχλη και Φωτοχημικό νέφος

0
196

Η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποτέλεσμα της καύσης στερεών καυσίμων όπως π.χ. ξύλο (καυσόξυλα), άνθρακας (κάρβουνο) κλπ, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέφος αιωρούμενων σωματιδίων αιθάλης σε συνδυασμό με διοξείδιο του θείου (επικίνδυνο δηλητηριώδες αέριο) και άλλες ουσίες. Δεν πρέπει να συγχέεται με το φωτοχημικό νέφος, το οποίο εκτός από τις βιομηχανικές εκπομπές περιλαμβάνει και τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Στην Ελλάδα οφείλεται στην ανεξέλεγκτη καύση ξύλων (πολλές φορές και ακατάλληλων όπως παλιά έπιπλα κλπ.) σε  τζάκια και ξυλόσομπες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν επιλέγεται ή λύση του πετρελαίου ή της ηλεκτρικής θέρμανσης. Το νέφος αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άνθρωποι με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα) καθώς μπορεί να μειώσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει πόνο κατά την αναπνοή, βήχα κλπ. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και το φάρυγγα. Είναι εντονότερο τις κρύες μέρες και νύχτες με άπνοια.

Το φωτοχημικό νέφος είναι μια μορφή ρύπανσης της ατμόσφαιρας που εμφανίζεται σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα. Πρόκειται για μια κατάσταση που οφείλεται σε συσσώρευση αέριων ρύπων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις μηχανές καύσης των βιομηχανιών και των αυτοκινήτων. Κύρια συστατικά του είναι διάφορα οξείδια του αζώτου (NOx) , το μονοξείδιο του άνθρακα και το όζον (Ο 3). Τα συστατικά του είναι είτε πρωτογενείς ρύποι είτε δευτερογενείς ρύποι που προκύπτουν από την αντίδραση πρωτογενών ρύπων με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι συνέπειες του φαινομένου αφορούν κυρίως την υγεία του ανθρώπου. Οι ασθένειες που οφείλονται στο φωτοχημικό νέφος μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο. Μερικές από αυτές είναι:Το άσθμα, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα, οι ερεθισμοί στα μάτια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ