Η πρόταση της Κατερίνας: Μαρούλα Κλιάφα

0
33

Η πρόταση της Κατερίνας: Μαρούλα Κλιάφα

Διάβασε και προτείνει η περσινή μας μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, Κατερίνα Πλώτα.

Δύο δεκαπεντάχρονα κορίτσια αποφασίζουν να αλληλογραφούν ύστερα από μια αγγελία σε ένα περιοδικό. Στην πορεία της αλληλογραφίας τους δημιουργείται μια ζεστή φιλία. Τα δύο κορίτσια όμως μοιάζει να διαφέρουν κατά πολύ.

Η Βερόνικα, που έρχεται απο την Αλβανία και κουβαλάει τραυματικές εμπειρίες ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζει τον κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό απο την κοινωνία, και η Ελένη, κόρη αστικής οικογένειας και σπουδαία πρωταθλήτρια στο άλμα είς ύψος. Στην ζωή της Ελένης όλα πάνε υπέροχα. Αγαπάει, ερωτεύεται, φλερτάρει, δασκεδάζει , απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής. Για οκτώ ολόκληρους μήνες ανταλλάσουν γράμματα και υπόσχονται να εκμυστηρεύονται τα πάντα η μία στην άλλη.

Ώσπου μια μέρα η Βερόνικα θέλοντας να θαυμάσει απο κοντά την φίλη της στον τελικό του αγωνίσματος, αποφασίζει να ταξιδέψει ώς τον Βόλο για να την δεί να αγωνίζεται. Όμως, ? μια δυσάρεστη έκπληξη την περιμένει.

Η Ελένη δεν βρίσκεται εκεί!

Μια  φίλη της Ελένης, η Μάρθα αναλαμβάνει να της εξηγήσει την κατάσταση. Τίποτα απο όλα αυτά που τόσο καιρό της έλεγε η Ελένη δεν ισχύει. Και όταν η Βερόνικα ζητά εξηγήσεις στο επόμενο γράμμα , η Ελένη προσπαθεί να εξηγήσει? Ύστερα απο ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα έχασε τον πατέρα της ενώ η ίδια έμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η Ελένη ουσιαστικά θέλησε να ζήσει μέσα σε μια ψευδαισθηση, σε μια αυταπάτη, κοροίδευοντας τον ίδιο της τον εαυτό!

Μπορεί όμως η Βερόνικα , που ήταν τόσο ειλικρινής μαζί της, να την συγχωρέσει ύστερα απο αυτό ;;;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Μαρούλα Κλιάφα

Μαρίνα Κλιάφα

Ένας άνθρωπος με πολύτιμο ιστορικό – λογοτεχνικό έργο και με μεγάλη προσφορά στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο. Η Μαρούλα Κλιάφα γεννήθηκε το 1937 στα Τρίκαλα, όπου και ζει μόνιμα με την οικογένειά της.

Είναι παιδί της Ιταλογερμανικής κατοχής και του εμφύλιου πολέμου. Μολονότι, προέρχεται από αστική οικογένεια έζησε και αυτή, όπως όλα τα παιδιά της εποχής εκείνης, δύσκολες στιγμές.

. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και ασχολείται με λογοτεχνία, μελέτη τοπικής ιστορίας, συλλογή λαϊκών παραμυθιών, καθώς έχει γράψει και πολλά μυθιστορήματα για εφήβους, με πολλές επανεκδόσεις που αγαπήθηκαν πολύ!

Συνολικά έχει γράψει και έχουν κυκλοφορήσει 7 μυθιστορήματα για εφήβους, 5 συλλογές με Θεσσαλικά λαϊκά παραμύθια, 3 λευκώματα, 6 βιβλία για την τοπική ιστορία των Τρικάλων ενώ, αποσπάσματα των έργων της έχουν συμπεριληφθεί σε σχολικά βιβλία του δημοτικού και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του γυμνασίου.

Έχει τιμηθεί πολλές φορές (Ακαδημία Αθηνών, εταιρία λογοτεχνών κλπ) ενώ το 2010 της απονεμήθηκε ο τίτλος της επιτίμου διδάκτορος.

View Article in Pdf Format

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ