Το σχολείο μας στην Οβρυά.

0
936

[slideshow_deploy id=’146′]

Το σχολείο μας στην Οβρυά.

Η Οβρυά είναι κτισμένη στα πρώτα υψώματα Νότιο – Ανατολικά των Πατρών επί της Εθνικής Οδού Πατρών -Τριπόλεως γνωστής και ως 111.

Το Γυμνάσιό μας ευρίσκεται ακριβώς πάνω από το δρόμο Μιντιλογλίου ?Οβρυάς, στην τοποθεσία Αμπελώνων, η οποία πήρε το όνομά της από τους άφθονους αμπελώνες που υπήρχαν εκεί παλαιότερα.

Αναδρομή στο παρελθόν

Μέχρι το 1998, η Οβρυά αποτελούσε κοινότητα με πληθυσμό περίπου 5000 κατοίκους.

Από το 1999 έως το 2010, με τον Καποδιστριακό νόμο έγινε έδρα….

του Δήμου Μεσσάτιδος, τον οποίον αποτελούσαν οι τέως κοινότητες Θέας, Καλλιθέας, Κρήνης, Κρυσταλλόβρυσης, Οβρυάς, Πετρωτού και Σαραβαλίου.

Από το 2011, με τον Καλλικρατικό νόμο που αντικατέστησε τον Καποδίστρια, αποτελεί πια μέρος του Δήμου Πατρέων, με την πλήρη σημερινή ονομασία Δημοτική κοινότητα Όβρυάς της Δημοτικής Ενότητας Μεσσάτιδος του Δήμου Πατρέων.

Ιστορική εξέλιξη

Η Μεσσάτις, η Αρόη και η Άνθεια ήταν οι τρεις αρχαιότατες πελασγικές πολίχνες επί των οποίων αναπτύχθηκε κατόπιν η πόλη των Πατρών.

Σύμφωνα με τον Τριανταφύλλου στο Ιστορικό λεξικό των Πατρών, η Οβρυά ή οβρυόκαμπος είναι χωρίο στο ΝΑ άκρο της πεδιάδας Πατρών. Αναφέρεται το 17οαι (1695) στον κατάλογο των χωριών των Πατρών και μαζί με εκκλησιαστικά κτήματα το 1715 αποτελούν μια ενορία.

Ο Pouqueville αναφέρει ότι βρήκε στην Οβρυά το 1816, 16 οικογένειες.

Για την ονομασία του οικισμού υπάρχουν δύο εκδοχές.

Κατά τους Θωμόπουλο και Ν.Πολίτη, η ονομασία Οβρυά προέρχεται από το φυτό Βρύο. Τα Βρύα ή Οβρυές ευδοκιμούσαν στην περιοχή και «βρύα η ορεινή» είναι η θαμνώδης μυρίκη.

Η άλλη εκδοχή, που υποστηρίζει ο Χρυσανθακόπουλος, είναι μια λαϊκή ιστορία του τόπου που μιλά για μία Εβραία μοναχή που έζησε στο μοναστήρι της Παναγίας και έγινε θρύλος. Οι κάτοικοι και σήμερα ακόμα κάνουν λόγο για την Παναγιά της Οβρυάς.

Στους λίγους αυτόχθονες κατοίκους προστέθηκαν γύρω στο 1915 και άλλοι που ήρθαν από τα Καλάβρυτα, την Τριταία, το Λεόντιο, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία για εξεύρεση εργασίας ( εσωτερική μετανάστευση).

Τη δεκαετία 1950 – 60 δημιουργείται η περιοχή « Κραβαριώτη» στα νοτιοδυτικά του οικισμού. Τη δεκαετία 1960-65 δημιουργείται η περιοχή άνω Οβρυά ( περιοχή Παπανδρεϊκών) στα νοτιοανατολικά. Τη δεκαετία 1970-80 ο οικισμός αρχίζει να αναπτύσσεται άναρχα σε όλη την έκταση του αγροκτήματος (4.530 στρέμματα).

Δημογραφική εξέλιξη

Από το 1960 περίπου και μετά παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού που οφείλεται αφ? ενός στην οικοπεδοποίηση των αγροτεμαχίων με χαμηλές τιμές γης και αφ? ετέρου στη δυνατότητα απασχόλησης στις γειτονικές βιομηχανίες της Πάτρας καθώς και στην καλή εξυπηρέτηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ενώ λοιπόν το 1961 η Οβρυά μετρούσε 851 κατοίκους, σταδιακά εμφάνισε έντονη πληθυσμιακή αύξηση ώστε σήμερα ο πληθυσμός της να είναι 6500 κάτοικοι με απόκλιση της τιμής απογραφής του 2011 τουλάχιστον 20% (ΦΕΚ 28-12-2012).

Η εκπαιδευτική κοινότητα της Οβρυάς

Το 1919 ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο της περιοχής με 18 μαθητές. Το 1924 κτίστηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Νηπιαγωγείο.

Σήμερα λειτουργούν συνολικά τρία Νηπιαγωγεία, δύο Δημοτικά (περιοχές Άνω Οβρυάς και Προφήτη Ηλία) και το Γυμνάσιo μας, το οποίο ιδρύθηκε το 1990 καi από το 2000 στεγάζεται στo δικό του κτίριο, όπου λειτουργεί σε πρωϊνή βάρδια, με δώδεκα τμήματά έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής.

Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου της Οβρυάς εγγράφονται στο ΓΕΛ Δεμενίκων στον ομώνυμο όμορρο οικισμό ή στα γειτονικά ΕΠΑΛ.

Μερικά στοιχεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος

Η περιοχή της Οβρυάς χαρακτηρίζεται μάλλον ημιαστική, εργατική ή ακόμα και ημιαγροτική λόγω της σύστασης του πληθυσμού και της υφής του τοπίου.

Συναντά κανείς οικοδομήματα μέχρι τρεις ορόφους, αφού η περιοχή βρίσκεται πάνω σε προσχώσεις και αποσαθρώματα και δεν ευνοεί υψηλότερες κατασκευές.

Από γεωλογικής άποψης η δομή της Οβρυάς αποτελείται από:

Ιζήματα της ζώνης Ωλενού-Πίνδου: ραδιολαρίτες, πελαγικούς ασβεστόλιθους και φλύσχη από ψαμμίτες

Ιζήματα της ζώνης Τριπόλεως: φλύσχη από κροκαλοπαγή με ψαμμιτικά στρώματα

Ιζήματα Νεώτερων σχηματισμών: ψαμμίτες, άργιλους, αργιλικές μάργες, αποσαθρώματα των γύρω σχηματισμών, σύγχρονες προσχώσεις, χειμαρρώδεις αναβαθμίδες και παράκτιους σχηματισμούς από άμμο.

Το κλίμα της περιοχής είναι μεσογειακό και ανήκει στα υγρά μεσόθερμα κλίματα, ενώ οι επικρατούντες άνεμοι είναι οι ανατολικοί και βόρειοανατολικοί.

Η Οβρυά δεν έχει ενταχθεί πλήρως στο αποχετευτικό σύστημα του δήμου Πατρέων.

Δεν υπάρχουν οικοσυστήματα ειδικού ενδιαφέροντος στην περιοχή, γιατί όλη η έκταση αποτελείται είτε από γεωργική γη είτε από χαμηλό πράσινο(θάμνους), ιδιαίτερα στα νότια.

Σύμφωνα με τα σεισμολογικά δεδομένα ο οικισμός κατατάσσεται στις μέτριες σεισμόπληκτες περιοχές ενώ ενεργά ρήγματα έχουν παρατηρηθεί μέσα στον ΠατραΪκό κόλπο και στη ξηρά σπό τα Καμίνια μέχρι το Μιντιλόγλι.

Η ύδρευση της περιοχής γίνεται από δύο γεωτρήσεις στην περιοχή της Λεύκας, απ? όπου το νερό μεταφέρεται στη δεξαμενή που βρίσκεται στην άνω Οβρυά και από εκεί σε υδατόπυργο στην περιοχή Κραβαριώτη.

Βιβλιογραφία

ΟΒΡΙΑ, ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΧΑΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 1988, ΠΑΤΡΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε τη κ. Κωνσταντίνα Χαμουζά, Φιλόλογο και κάτοικο της περιοχής, που διετέλεσε καθηγήτρια στο Γυμνάσιο Οβρυάς, για τις πληροφορίες που μας παρείχε.

Ευχαριστούμε επίσης την κ. Σια Σταματοπούλου, υπάλληλο του δήμου Πατρέων στη Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδος για την πολύτιμη βοήθεια της, τις πληροφορίες για τη δημογραφική ανάπτυξη και το υλικό που μας εμπιστεύτηκε.

Στοιχεία Επικοινωνίας – Χάρτης

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΒΡΥΑΣ
Πάροδος Αμπελώνων Οβρυά
Τ.Κ. 26500
Τηλ: 2610524888
email: mail@gym-ovryas.ach.sch.gr

[media-downloader media_id=”855″ texts=”Αποθήκευση άρθρου σε μορφή PDF”]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ