Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

0
13
Στις 19/3/2015 ασχοληθήκαμε με την ιστορία των τοπικών μας προϊόντων. Με σκοπό να ενισχύσουμε τη συνείδηση στους μαθητές ότι η διατροφική αξία των αγαθών που παράγει η περιοχή μας είναι τεράστια και ότι μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε ποικιλότροπα, ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα πως από την αρχαιότητα οι άνθρωποι στήριζαν τη διατροφή τους σε αυτό που μπορούν να έχουν από τον τόπο τους. Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;
Στις 19/3/2015 ασχοληθήκαμε με την ιστορία των τοπικών μας προϊόντων. Με σκοπό να ενισχύσουμε τη συνείδηση στους μαθητές ότι η διατροφική αξία των αγαθών που παράγει η περιοχή μας είναι τεράστια και ότι μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε ποικιλότροπα, ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα πως από την αρχαιότητα οι άνθρωποι στήριζαν τη διατροφή τους σε αυτό που μπορούν να έχουν από τον τόπο τους. Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

 

Στις 19/3/2015 ασχοληθήκαμε με την ιστορία των τοπικών μας προϊόντων. Με σκοπό να ενισχύσουμε τη συνείδηση στους μαθητές ότι η διατροφική αξία των αγαθών που παράγει η περιοχή μας είναι τεράστια και ότι μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε ποικιλότροπα, ασχοληθήκαμε με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων. Οδηγούμαστε λοιπόν στο συμπέρασμα πως από την αρχαιότητα οι άνθρωποι στήριζαν τη διατροφή τους σε αυτό που μπορούν να έχουν από τον τόπο τους. Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Θεμέλιό τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι , κρασί. Πληροφορίες για το τι έτρωγαν παίρνουμε από τα κεραμικά αγγεία και τις κωμωδίες του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ.

Στη βάση της διατροφής συναντούμε τα δημητριακά σιτάρι και, σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριου με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά: λάχανα, κρεμύδια, φακές, ρεβύθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Με το φαγητό έπιναν κρασί (κόκκινο, λευκό ή ροζέ) αναμεμειγμένο με νερό. Για τους αρχαίους Έλληνες τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό.

Το πρώτο: ο ?κρατισμός κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί(?κρατος), συνοδευόμενο από σύκα ή ελιές. Το δεύτερο το ?ριστον το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Το τρίτο , το δε?πνον, το οποίο ήταν και το σημαντικότερο της ημέρας, σε γενικές γραμμές καταναλωνόταν αφού η νύχτα είχε πλέον πέσει. Οι γυναίκες γευμάτιζαν χωριστά από τους άνδρες. Κι αν το σπιτι ηταν μικρο, πρωτα ετρωγαν οι αντρες και μετα αυτές. Για πιατα χρησιμοποιουσαν κομματια από ψωμι η πηλινα δοχεια , τα δε πηρουνια ηταν αγνωστα ενώ ειχαν ένα είδος κουταλιου για τος σουπες Συμπόσια: ο αγαπημενος τροπος διασκεδασης των Ελληνων! Τους άρεσε να καλούν φίλους η γνωστούς στο σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο σχετικά με την διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων!

Πατήστε εδώ: 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Η Αποθήκευσε το Αρχείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ