Οι διδακτικές επισκέψεις της Β’ τάξης

0
712
Οι διδακτικές επισκέψεις της Β' τάξης

Οι διδακτικές επισκέψεις της Β’ τάξης

Γράφει η μαθήτρια του Β1, Μ. Κ.

Η φετινή σχολική χρονιά πέρασε όμορφα και δημιουργικά. Πηγή μάθησης δεν αποτέλεσαν μόνο τα μαθήματα μέσα στην τάξη, αλλά και αρκετές εκπαιδευτικές εκδρομές.

Η πρώτη εκδρομή, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, ήταν εκδρομή επιβράβευσης  για την καλή συμπεριφορά του τμήματος. Οργανώθηκε από την κυρία Ρίζου, η οποία μας συνόδευσε μαζί με την κυρία Κλαυδιανού. Ο προορισμός μας ήταν το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο τμήμα Βιολογίας. Εκεί πληροφορηθήκαμε για τις κατηγορίες των ζωντανών οργανισμών, συγκεκριμένα των ζώων (π.χ. πτηνά, ερπετά, μαλάκια κ.λ.π.). Επίσης, ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο μάς «ξενάγησε»  στην αίθουσα και μας μίλησε για τα ζώα που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές. Επιπλέον, μάθαμε πώς τρέφονται, πού ζούνε, πώς προστατεύονται από άλλους ζωντανούς οργανισμούς και εξηγήσαμε πώς συνδέονται το χρώμα τους με το περιβάλλον στο οποίο ζούνε. Αυτό, όμως, που μας εντυπωσίασε πιο πολύ, ήταν τα ταριχευμένα ζώα στους τοίχους, τοποθετημένα σε ειδικές «βιτρίνες», ώστε να μπορούν να τα βλέπουν οι επισκέπτες.

Η επόμενη εκπαιδευτική εκδρομή έγινε μερικούς μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο, στη Veso Mare. Η κυρία Μαντζουράνη πήρε όλα τα τμήματα της Β’ Γυμνασίου και σε μία αίθουσα στο cinema, στην οποία μόνο εμείς θα μπαίναμε, προβλήθηκε μία ταινία για τη ζωή του ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Το κύριο θέμα της, όμως, αλλά και ο λόγος που πραγματοποιήσαμε την εκδρομή αυτή, ήταν η φιλία. Παρακολουθήσαμε τον τρόπο με τον οποίο οι φίλοι επηρεάζουν τη ζωή μας, τόσο με την παρουσία τους, όσο και με την απουσία τους, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικοί.

Τον επόμενο μήνα, η καθηγήτρια της Φυσικής, κυρία Κλαυδιανού, αποφάσισε να πάρει τα τρήματα της Β’ Γυμνασίου στα οποία κάνει μάθημα, το δικός μας, Β1, και το Β2, και να πραγματοποιήσει την  τελευταία, για το τμήμα μας και γι’ αυτή την σχολική χρονιά, εκπαιδευτική εκδρομή, στο ΕΚΦΕ Πατρών. Εκεί, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάναμε πειράματα Χημείας και Φυσικής. Στη Χημεία ελέγξαμε από ποια υλικά περνάει το ηλεκτρικό ρεύμα και γιατί, ενώ σε κάποια άλλα όχι, και αποδείξαμε πως ένα μόριο νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου.

Όλες αυτές οι εκδρομές έκαναν τη χρονιά πιο ενδιαφέρουσα. Φυσικά, ήταν ευκαιρίες για να χάσουμε μάθημα, παράλληλα, όμως, διδαχθήκαμε πράγματα που δεν θα μαθαίναμε από τα σχολικά βιβλία. Ελπίζω και η επόμενη σχολική χρονιά να συνοδευτεί με ακόμα περισσότερες δραστηριότητες, εντός και εκτός τάξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ