Το διαδίκτυο εν μέσω καραντίνας
ΓΡΑΦΕΙ Η μαθήτρια του Γ1, Μαρία Κορκόντζηλα ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ίντερνετ εν μέσω καραντίνας.
Στη σημερινή εποχή το διαδίκτυο έχει γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Οι χρήσεις του ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, τις ασχολίες και τα ενδιαφέροντα του καθενός. Μπορεί να είναι μέσο ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, ενημέρωσης ή/και επικοινωνίας. Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι πως όλοι μας το χρησιμοποιούμε και, όσο κι αν το αρνούμαστε, μας είναι δύσκολο, πλέον, να «αποχωριστούμε». Αν και το διαδίκτυο περιέχει πολλούς κινδύνους, εν μέσω πανδημίας καταλάβαμε όλοι πόσο χρήσιμο είναι.
Αρχικά, με τη βοήθεια του διαδικτύου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά μαθήματα. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, χάρη στην τηλεκπαίδευση, καταφέραμε να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας. Αν και όλοι μας αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, ως προς την προσαρμογή μας στη νέα αυτή πραγματικότητα, αλλά και στην χρήση του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να πετύχουμε τους στόχους μας. Έτσι, τα θετικά στοιχεία που αποκομίσαμε είναι πολυάριθμα. Εξελίξαμε τις τεχνολογικές μας δεξιότητες, ανακαλύψαμε «εργαλεία» που έκαναν την διαδικασία της μάθησης ακόμη πιο εύκολη και ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, χάρη στο διαδίκτυο, μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που λόγω της καραντίνας, δεν είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το αίσθημα της μοναξιάς και της αποξένωσης που, σίγουρα, όλοι νιώσαμε. Παράλληλα, αρκετοί από εμάς κατάφεραν να μείνουν απασχολημένοι, παρακολουθώντας σειρές και ταινίες, παίζοντας κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι ή απολαμβάνοντας την αγαπημένη μας μουσική.
Αντίθετα, τα αρνητικά της χρήσης του διαδικτύου παραμένουν πολυάριθμα. Η παραπληροφόρηση αυτόν τον καιρό είναι ένα κοινό φαινόμενο. Η ανάγκη να μάθουμε για τις νέες εξελίξεις οδήγησε πολλούς να δημιουργήσουν διάφορα σενάρια, τα οποία αρκετοί πίστεψαν χωρίς δισταγμό. Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι ο κίνδυνος εθισμού έχει αυξηθεί, καθώς, για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, όλα βασίζονταν στην τεχνολογία: οι αγορές, η πληρωμή λογαριασμών, η επικοινωνία μας με φίλους και συγγενείς, η ψυχαγωγία. Εξαιτίας αυτού, ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένειά μας μειώθηκε και η αναπροσαρμογή μας στην κοινωνία θα είναι αρκετά δύσκολη.
Η εμπειρία αυτή ήταν πρωτόγνωρη για όλους. Όμως, το διαδίκτυο βοήθησε αρκετά ώστε να γίνει η καραντίνα πιο ευχάριστη. παρ’ όλα αυτά, οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή, αν και προς το παρόν πρέπει να είναι αρκετά μειωμένη, για να προφυλάξουμε την υγεία μας και των αγαπημένων μας προσώπων.
Θα βρείτε το άρθρο στη σχολική μας εφημερίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο : https://schoolpress.sch.gr/asflaleiastodiadiktyo/archives/152