Παρεμβάσεις Πρόληψης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ
Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας δια της Υπευθύνου Αγωγής Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διοργανώνει Εκπαιδευτικά Προγράμματα Πρόληψης στα σχολεία, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών, και γενικότερα την υποστήριξη των σχολικών μονάδων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων και κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. Φ.2.1/ΜΓ/757358/120154/Δ7/24-09-2021 έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Στόχος των παρεμβάσεων στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών είναι η ενημέρωση και η εμβάθυνση των γνώσεών τους σε θέματα που άπτονται του γονεϊκού τους ρόλου αλλά και η ενίσχυση των δεξιοτήτων τους με στόχο την αποτελεσματική επίλυση αντίστοιχων καταστάσεων κρίσης. Επιπρόσθετα, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται από την συζήτηση με άλλους γονείς και την ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.
Οι διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για γονείς υλοποιούνται
απογευματινές ώρες, διαρκούν περίπου δυο (2) ώρες και η γενική δομή τους αφορά στην θεωρητική
παρουσίαση του φαινομένου από τον εισηγητή/την εισηγήτρια ψυχολόγο και στη συνέχεια συζήτηση
με το κοινό στις παρακάτω θεματικές:
1. Κακοποίηση – Παραμέληση Παιδιού
2. Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός
3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
4. Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση
5. Διαχείριση άγχους υπό το πρίσμα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Επιπρόσθετα, λόγω της τρέχουσας συνθήκης της πανδημίας COVID-19, υπάρχουν και οι εξής
θεματικές ενότητες:
6. COVID-19: Φροντίζοντας τους Γονείς. Η έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας
7. COVID-19: Φροντίζοντας τους Γονείς. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και την οικογένεια
Ο Φορέας Υλοποίησης όλων των προγραμμάτων είναι ο Οργανισμός “Το Χαμόγελο του παιδιού”
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα «Κοντά στους Γονείς»:
1. Ο ρόλος των γονέων/κηδεμόνων στην πρόληψη και στην προστασία των παιδιών από διάφορες μορφές κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κακομεταχείριση/κακοποίηση των παιδιώνε ίναι παγκόσμιο πρόβλημα με μακροχρόνιες και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική α νάπτυξη και συνολική υγεία των παιδιών. Σχεδόν 3 στα 4 παιδιά παγκοσμίως, ηλικίας 2 έως 4 ετών θα υποστεί σωματική τιμωρία ή/και ψυχολογική βία από τα άτομα που τα φροντίζουν. Το Διεθνές Κέντρο Για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC, 2013) τονίζει ότι 1 στα 7 κορίτσια και 1 στα 25 αγόρια θα κακοποιηθούν ή παρενοχληθούν σεξουαλικά μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Από αυτά τα παιδιά μόνο το 1 από τα 3 θα το αποκαλύψει στους γονείς του. Στόχος της συγκεκριμένηςο μιλίας είναι να ενημερωθούν οι γονείς για το φαινόμενο και να δοθούν απλές συμβουλές που μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους για να τα θωρακίσουν απέναντι σε αυτό τον κίνδυνο.
2. Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός: Αναγνώριση κι Αντιμετώπιση.
«Μαμά να τον χτυπήσω κι εγώ;», «Δεν αντέχω άλλο μπαμπά, δεν θέλω να ξαναπάω σχολείο», δύσκολες φράσεις ειδικά όταν σχετίζονται με συμπεριφορά άλλων παιδιών απέναντι στο παιδί μας. Τι μπορείς να απαντήσεις; Πώς μπορείς να αντιδράσεις; Σε αυτές τις ερωτήσεις θα προσπαθήσει ο / η ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να απαντήσει… Πώς θέτουμε όρια στα παιδιά μας;
3. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Οι ψυχολόγοι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βασιζόμενοι σε περιπτώσεις αληθινών περιστατικών θα πραγματοποιήσουν μια παρέμβαση για το διαδίκτυο αναδεικνύοντας σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια οθόνη, όπως είναι το cyberbullying (διαδικτυακός εκφοβισμός) κ.α. Παράλληλα αναδεικνύονται τα οφέλη του διαδικτύου. Στη συνέχεια, οι ψυχολόγοι του οργανισμού θα δώσουν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο… Πώς θέτουμε όρια στα παιδιά μας;
4. Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση ως μέσο θωράκισης των των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση.
Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC, 2013) 1 στα 7 κορίτσια και 1 στα 25 αγόρια θα κακοποιηθούν ή παρενοχληθούν σεξουαλικά μέχρι την
ηλικία των 18 ετών. Πώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προλαμβάνει την κακοποίηση; Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων; Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μιλήσω στο παιδί μου; Από πού έρχονται τα παιδιά; Στόχος της συγκεκριμένης ομιλίας είναι να ενημερωθούν οι γονείς για τρόπους ενίσχυσης της εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους σε ό, τι αφορά θέματα σεξουαλικότητας καθώς και να δίνουν απλές συμβουλές για να τα θωρακίσουν απέναντι σε κάθε κίνδυνο.
5.COVID-19: Φροντίζοντας τους Γονείς. Ψυχική ανθεκτικότητα και ενδυνάμωση.
Ο νέος κορωνοϊός μάς έχει φέρει αντιμέτωπους με μια νέα πραγματικότητα και βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές και ενδέχεται να επιβαρύνουν την ψυχολογική μας κατάσταση. Οι άνθρωποι προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις εν μέρει χάρη στην ανθεκτικότητα και ζητούμενο πλέον είναι να καλλιεργήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα ενδυναμώνοντας τον εαυτό μας. Μέσω της συγκεκριμένης ομιλίας ψυχολόγοι του οργανισμού α- πευθύνονται σε γονείς δίνοντάς τους βασικές συμβουλές προκειμένου να φροντίσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες και να μπορέσουν να φροντίσουν τις ανάγκες των παιδιών τους.
6. COVID-19: Φροντίζοντας του Γονείς. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στο παιδί και την οικογένεια.
Στη συγκεκριμένη θεματική αναλύονται οι συνθήκες εκείνες οι οποίες ενδέχεται να επιβαρύνουν την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού και της οικογένειας λόγω της πανδημίας Covid-19. Τίθενται οι βασικές προτεραιότητες ενώ συζητούνται οι συναισθηματικές προκλήσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι οικογένειες τη δεδομένη χρονική περίοδο των περιορισμών. Τέλος, προτείνονται λύσεις και εναλλακτικές σε παράγοντες όπως η καταστροφολογία και η διαρκής και άκριτη έκθεση των παιδιών στα ΜΜΕ.
Επισήμανση
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ή κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Διδασκόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μπορεί να απευθυνθεί στη Διεύθυνση του σχολείου.