Το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό σκίτσου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

0
89
Ελέσσα Ζαπαντιώτη, το 3ο βραβαείο στο διαγωνισμό σκίτσου:«Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»
Ελέσσα Ζαπαντιώτη,το 3ο βραβαείο στο διαγωνισμό σκίτσου:«Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»

Το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό σκίτσου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Στους πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου «Το σχολείο δημιουργεί», το Γυμνάσιο Οβρυάς κέρδισε το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό σκίτσου με θέμα : “Ο πλανήτης εκπέμπει sos “, με το έργο της ταλαντούχας μαθήτριας, Α’ Γυμνασίου, Ελέσσας Ζαπαντιώτη, υπό την επίβλεψη της εκπαιδευτικού Δώρας Αραπάκου.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο

http://www.metaixmio.gr/news/54382-aponomi_mathitikoi_diagonismoi.aspx?pageindex=1

Το Σάββατο, 25 Απριλίου 2015, στις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η ανακοίνωση των νικητών και η τελετή απονομής των βραβείων και των επαίνων των Πανελλήνιων Μαθητικών Διαγωνισμών για μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου που διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η Επιστημονική Ένωση ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ από τον Οκτώβριο 2014 έως τον Μάρτιο 2015 υπό τον τίτλο «Το σχολείο δημιουργεί».

Στους διαγωνισμούς συμμετείχαν περισσότεροι από τριακόσιοι μαθητές από πενήντα διαφορετικά σχολεία, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας -από την Ξάνθη μέχρι την Κρήτη- και από την Κύπρο. Το ενδιαφέρον μάλιστα σχολείων από απομακρυσμένες περιοχές και με σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους φανερώνει ότι τέτοιου είδους δράσεις αποτελούν πραγματική ανάγκη των μαθητών, καθώς τους βοηθούν να εκφραστούν δημιουργικά με πολλά διαφορετικά μέσα, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικό ερέθισμα για να σκεφτούν κριτικά απέναντι σε σημαντικά ζητήματα της εποχής μας και, συνεπώς, κίνητρο για να ευαισθητοποιηθούν και να διδαχθούν με βιωματικό τρόπο.

Όλες οι συμμετοχές ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και ανέδειξαν την ευαισθησία, τη φαντασία και την όρεξη για δημιουργία των μαθητών, ενώ το πλήθος των έργων που δημιουργήθηκαν με τη σύμπραξη πολλών διαφορετικών ατόμων αποκαλύπτει τη δύναμη της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς για την παραγωγή αξιόλογων αποτελεσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παρόντες ήταν μαθητές και εκπαιδευτικοί, γονείς και φίλοι, τα μέλη των κριτικών επιτροπών, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των διοργανωτών. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκδότης των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Νώντας Παπαγεωργίου, ενώ για τη διαδικασία της διοργάνωσης μίλησε η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Ντόρα Τσακνάκη, η οποία συντόνισε και την εκδήλωση. Στο σκεπτικό των κριτικών επιτροπών αναφέρθηκαν ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιoνίου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του περιοδικού ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ και η Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος- 

Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, οι οποίοι είχαν την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό των διαγωνισμών. Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν τα έργα που ξεχώρισαν (σκίτσα, κόμικς και τηλεοπτικό σποτ), ενώ τα έργα που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής διάβασαν οι δύο νέοι, πολύ ταλαντούχοι, ηθοποιοί Μάνος Καρατζογιάννης και Κοσμάς Χατζής. Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές τα μέλη των κριτικών επιτροπών, επιστήμονες και ειδικοί επαγγελματίες οι οποίοι αξιολόγησαν τα έργα. Οι μαθητές που διακρίθηκαν ανέβηκαν στο βήμα εμφανώς συγκινημένοι και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τους εκπαιδευτικούς που τους ενθάρρυναν, τους υποστήριξαν και τους καθοδήγησαν παιδαγωγικά στην προσπάθειά τους.

ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου κλήθηκαν να διαγωνιστούν μεταξύ της δημιουργίας σκίτσου, γελοιογραφίας ή κόμικς με θέμα «Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS» και της συγγραφής αστυνομικής ιστορίας με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς και τίτλο «Ο Σέρλοκ εξιχνιάζει». Αυτές οι κατηγορίες είχαν και τις περισσότερες συμμετοχές, με αποτέλεσμα να δοθούν τρία βραβεία και δύο έπαινοι στην πρώτη και τρία βραβεία και τρεις έπαινοι στη δεύτερη.
Στόχοι ήταν οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να εκφραστούν ως προς τη σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον και τις περιβαλλοντικές αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη ή να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά της αστυνομικής ιστορίας ως λογοτεχνικού είδους και να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο μυστηρίου στο πλαίσιο της συγγραφής λογοτεχνικού κειμένου αντίστοιχα.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΙΝΟΙ
«Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»

1ο Βραβείο: Σοφία Τσαούση από το 19ο Γυμνάσιο Αθηνών με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Ελευθερία Πισσάνου
2ο Βραβείο: Κατερίνα Λουκά από το Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου Λευκωσίας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Σάββα Λαζούρα
3ο Βραβείο: Ελέσα-Μαρία Ζαπαντιώτη από το Γυμνάσιο Οβρυάς Αχαΐας με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Δώρα Αραπάκου 

 Ελέσσα Ζαπαντιώτη, το 3ο βραβαείο στο διαγωνισμό σκίτσου:«Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»
Ελέσσα Ζαπαντιώτη,το 3ο βραβαείο στο διαγωνισμό σκίτσου:«Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS»


Έπαινος: Βασιλική Αντωνοπούλου από το 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Κατερίνα Καλιτσουνάκη
Έπαινος: Μιχαήλ-Εφραίμ Καραφυλάκης από τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Νατάσσα Πανταζοπούλου

Κριτική επιτροπή
Αλεξάνδρα Αραγιάννη, ιστορικός, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διδακτική Αξιοποίηση της Γελοιογραφίας
Μάριος Βόντας, γραφίστας-εικονογράφος, τεχνικός υπεύθυνος εκδόσεων WWF Ελλάς
Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος-Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ