Κάθε μέρα γυρνάμε σελίδα

0
260

Κάθε μέρα γυρνάμε σελίδα

Στην προθήκη των βιβλιοπαρουσιάσεων στο ισόγειο του σχολείου μας, δεσπόζει “Ο μικρός Πρίγκηπας” του Γάλλου συγγραφέα Antoine de Saint-Exupéry. Και κάθε μέρα η ομάδα της κ. Παπασπύρου γυρνάει σελίδα! Στα μέσα Δεκέμβρη, η Β’ γυμνασίου θα παρακολουθήσει και τη θεατρική παράσταση στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ “ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΟ”.

Πλήθος μηνυμάτων στο βιβλίο!  Βασικό μήνυμα είναι η σημασία που έχει να αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα γύρω του με την καρδιά και την ψυχή, χωρίς να παρασύρεται από όσα απλά βλέπει. Η δυνατότητα να βλέπει κανείς πέρα από την ύλη, πέρα από τα δεδομένα, αποτελεί για το συγγραφέα σημαντικό στοιχείο της ζωής των ανθρώπων. Τα πράγματα που αξίζουν βρίσκονται κρυμμένα και επειδή οι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη στο τι βλέπουν, αυτό τους οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.  «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια…» μαθαίνει η αλεπού στο Μικρό Πρίγκιπα.

Τη σημασία της φιλίας την εντοπίζουμε σε διάφορα σημεία του βιβλίου και ο τρόπος με τον οποίο κτίζεται είναι ένα από τα πολλά μαθήματα που διδάσκει η αλεπού στον Μικρό Πρίγκηπα: απαιτείται χρόνος και ενέργεια (υπομονή, σιωπή, προσήλωση, ακρίβεια, συνέπεια, προσμονή).

«…οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα. Τ’ αγοράζουν όλα έτοιμα στα εμπορικά. Καθώς όμως δεν υπάρχουν εμπορικά που πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους». Λόγια που εκφράζουν τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή, όπου κυριαρχεί η μοναξιά και η ευκολία των ηλεκτρονικών φίλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ