Ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης δημιουργείται

0
133

Ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης δημιουργείται

Ο μαθητής του Γ4, Κυριάκος Φωτόπουλος, όχι μόνο μας δίνει τη δική του άποψη για την τηλεκπαίδευση μα μέσα στην απουσία του δηλώνει ΠΑΡΩΝ στο σχολείο που όπως λέει ο ίδιος «του πρόσφερε απλόχερα γνώση, αγάπη,  ενδιαφέρον και πολλές όμορφες αναμνήσεις με τους συμμαθητές του».

Το διαδίκτυο ολοένα και με μεγαλύτερη  συχνότητα μπαίνει στη ζωή μας ,αποτελώντας ένα νέο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης. Στις δύσκολες αυτές μέρες που διανύουμε λόγω του ιού (covid-19) ανακαλύψαμε καινούργιες δυνατότητες που παρέχονται από την εξέλιξή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, όπως να προσφέρεται η δυνατότητα στους μαθητές να πραγματοποιούν τα μαθήματά τους χωρίς την φυσική παρουσία στο χώρο του σχολείου.

Το νέο αυτό μοντέλο εκπαίδευσης ονομάστηκε «εξ αποστάσεως» εκπαίδευση και έχει χωριστεί σε «σύγχρονη» δηλαδή να μπορεί ο μαθητής να  παρακολουθεί από απόσταση αλλά σε πραγματικό χρόνο τα μαθήματα και σε «ασύγχρονη» όπου ο εκπαιδευτικός αναρτά σε κάποια πλατφόρμα υλικό και ο μαθητής πρέπει να προγραμματίζει ο ίδιος την μελέτη του στο χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα διακρίνουμε πλεονεκτήματα  αλλά και μειονεκτήματα  του νέου αυτού εγχειρήματος.

Εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής μάθησης θα δούμε ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική διδασκαλία αλλά να την εμπλουτίσει και να την συμπληρώσει. Επιπλέον δίνει ανεξαρτησία λόγω της απόστασης και το χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών. Επίσης υπάρχει ευκολία στην αναζήτηση και την εύρεση πληροφοριών, καθώς και συνεχόμενη επικοινωνία.

Παρόλα αυτά η ηλεκτρονική μάθηση υστερεί, καθώς υπάρχει έλλειψη συσκευών και σύνδεσης με το διαδίκτυο σε αρκετά σπίτια μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιπροσθέτως η έλλειψη  εκπαίδευσης και εξοικείωσης  εκπαιδευτικών και μαθητών με την τεχνολογία καθιστά πιο δύσκολη την τηλεκπαίδευση. Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κοινωνική απομόνωση των μαθητών από την κοινωνική ομάδα του  σχολείου.

Συμπερασματικά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή διδασκαλία αλλά και την φυσική παρουσία στο σχολείο. Γι’ αυτό και εγώ όλο αυτό τον καιρό στερήθηκα βόλτες και παρέες , με το σκεπτικό να είμαι υγιής και να μπορέσω να γυρίσω στο σχολείο μου να το αποχαιρετήσω όπως του αρμόζει, αφού είμαι μαθητής της Γ΄ γυμνασίου και σε λίγες μέρες ανοίγω τα φτερά μου για νέους στόχους. Σίγουρα από την νέα σχολική χρονιά  δεν θα είμαι εκεί αλλά οι σκέψεις μου και η καρδιά μου θα είναι για πάντα, αφού πήρα απλόχερα γνώση ,αγάπη, ενδιαφέρον από τους καθηγητές μου και πολλές όμορφες αναμνήσεις με τους συμμαθητές μου.

Το κείμενό του Κυριάκου όπως το έστειλε

θα το βρείτε και στο schoolpress περιοδικό μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ