Ενημέρωση για τον διαδικτυακό εκφοβισμό

0
81
Η Ψυχολόγος Υπαστυνόμος Α? Χασάπη Θεοδώρα

Ενημέρωση για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, από την ψυχολόγο της αστυνομικής διεύθυνσης Ν. Αχαϊας

Το σχολείο μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων έκανε τις απαραίτητες ενέργειες προς την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας προκειμένου οι μαθητές του Γυμνασίου να ενημερωθούν για τον διαδικτυακό εκφοβισμό.

Την ενημέρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ανέλαβε η Ψυχολόγος Υπαστυνόμος Α’ Χασάπη Θεοδώρα την Τρίτη, 12 Μαϊου 2015, για περίπου δύο διδακτικές ώρες, από τις 11 π.μ. έως τις 12.30 μ.μ.

Η υπαστυνόμος Α? αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης ατόμων που μας πλησιάζουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με προσβλητική συμπεριφορά. Τόνισε πως δεν μπορούμε να είμαστε φίλοι με άτομα που μας προσβάλλουν. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε το cyber alert, μια ψηφιακή αλάνα όπου μπορούν οι χρήστες του διαδικτύου να απευθύνονται για τυχόν καταγγελίες καθώς επίσης και στον τηλεφωνικό αριθμό 11188.

Μίλησε εξάλλου για την νομική αντιμετώπιση του θέματος.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, η  διαδικτυακή επικοινωνία διέπεται από κάποιους βασικούς ηθικούς κανόνες όπως το σεβασμό, την ευγένεια και την κατανόηση. Επιθετική συμπεριφορά δε σημαίνει κατ? ανάγκη ότι είσαι κακό άτομο. Μπορεί να είσαι απλά ένα θυμωμένο άτομο που εκφράζει με λάθος τρόπο την αγανάκτησή του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικές τεχνικές διαχείρισης θυμού και κυρίως δείχνοντας ενσυναίσθηση, με άλλα λόγια μπαίνοντας στην διαδικασία να ακούσω τον άλλο.

Στην παρουσίασή της τόνισε πως το διαδίκτυο είναι εργαλείο χρήσιμο ? όχι παιχνίδι. Οφείλουμε να κάνουμε χρήση ? όχι κατάχρηση. Αν θέλω την προσωπική μου ασφάλεια, προστατεύω τα προσωπικά μου δεδομένα, διότι τα στοιχεία η οι φωτογραφίες δεν εξαφανίζονται.

Τελειώνοντας προέτρεψε τους νεαρούς μαθητές να διατηρούν θετική εικόνα για τον εαυτό τους, να προσπαθούν να αναπτύσσουν και να καλλιεργούν αυτή τη θετική εικόνα με ένα χόμπι/ ασχολία στον ελεύθερο χρόνο τους/ μια αθλητική δραστηριότητα όπου τα πηγαίνουν καλά/ με την ανάπτυξη χιούμορ? Είναι σαφώς πιο δύσκολο να σε εκφοβίσει κάποιος αν διατηρείς υψηλή αυτοεκτίμηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ